
Spożywanie cukru jest niewskazane nie tylko w diecie dzieci, ale również dorosłych. Istnieje wiele produktów, którymi można z powodzeniem zastąpić słodycze. Chcąc uchronić malucha przed nadwagą i problemami z uzębieniem, można podawać mu alternatywne wersje słodkich przekąsek. Zamienniki słodyczy dla dzieci mogą być naprawdę smaczne. Oto lista propozycji.
Dlaczego słodycze są niezdrowe?
Dostępne w sklepach słodkie przekąski zawierają sztuczne barwniki, konserwanty oraz duże ilości tłuszczu i cukru. Taki koktajl chemiczny nie jest źródłem wartości odżywczych i witamin, które są tak potrzebne i cenne w diecie – zwłaszcza u młodego człowieka, który buduje swą odporność oraz poznaje różnorodne smaki. Duże ilości cukru w diecie powodują, że dziecko chce coraz częściej sięgać po batony i czekoladki w dużych ilościach, by zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Przygoda ze zdrową dietą rozpoczyna się już w okresie podawania pierwszych pokarmów stałych. Dlatego też dziecko powinno w pierwszej kolejności poznawać smak warzyw i mniej słodkich owoców. Istnieje wiele ciekawych przepisów na placki z dyni, ciastka owsiane lub desery na bazie kaszy jaglanej. Bogactwo smaków jest bardzo ważne w diecie każdego człowieka. W ten sposób czerpać można przyjemność z jedzenia a równocześnie spożywać zdrowe, pełne wartości odżywczych produkty.
Zamienniki słodyczy dla dzieci
Nie ma wątpliwości, że zamienniki słodyczy dla dzieci mogą być naprawdę doskonałe w smaku. Przy tym potrafią nasycić i zaspokoić potrzebę podjadania. Zatem, co dać dziecku zamiast słodyczy? Poniższa lista przedstawia ciekawe pomysły zdrowych i słodkich przekąsek oraz deserów, które można samemu przygotować
- Owoce suszone (warto wybrać te bez konserwantów i dodatkowego cukru w składzie),
- Batony i ciastka wykonane w domu na bazie płatków owsianych i nasion z dodatkiem daktyli, fig i masła orzechowego,
- Placki bananowo-jaglane z syropem klonowym,
- Chipsy owocowe,
- Kulki kokosowe z orzechami, daktylami i kaszą jaglaną.
Czasem jednak dzieci bardzo chcą zjeść słodycze w tradycyjnej wersji, ponieważ widzą je u rówieśników. Czy istnieją zdrowe lizaki, żelki oraz cukierki? Zamienniki słodyczy dla dzieci powinny spełniać określone warunki. Świadomy konsument sięga po sprawdzone produkty z dobrym składem. Niewątpliwie, zmienia się świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia a to motywuje producentów do tworzenia alternatywnych rozwiązań względem tych już dobrze znanych. Na co zwracać uwagę, szukając zdrowych słodyczy dla dzieci?
- Ksylitol lub stewia zamiast cukru w składzie,
- Owocowe i warzywne ekstrakty jako zamiennik chemicznych dodatków i barwników,
- Daktyle i figi jako naturalna substancja słodząca,
- Wysoka zawartość prawdziwego kakao,
- Zdrowe tłuszcze roślinne (należy unikać oleju palmowego).
Jest zatem możliwe, by kupować dobre słodycze. Nie powinny być codziennym rytuałem w diecie, ale od czasu do czasu warto sprawić maluchom radość. Bezsprzecznie, można produkować także zdrowe słodycze w domu. Przykładem są popularne wśród najmłodszych żelki. Wystarczy sięgnąć po sok owocowy, sok z cytryny i agar. Co to takiego? Agar nazywany jest również morską żelatyną. Nie ma smaku i zapachu. Jest to produkt wegański i działa dokładnie tak samo jak tradycyjna żelatyna.
W sezonie letnim dodatkowym urozmaiceniem są lody i sorbety, które w prosty sposób można przygotować na urodzinowe przyjęcie dla dzieci lub na piknik w ogrodzie. Latem na osiedlowych straganach znajduje się mnóstwo pachnących i wybornych w smaku, dojrzałych owoców sezonowych, które doskonale sprawdzą się jako główni bohaterowie mrożonych smakołyków.
Co zamiast cukru w diecie?
Oprócz kupowanych w sklepie słodyczy, warto wystrzegać się również cukru w codziennym jadłospisie. Dla dziecka podstawowym przyjmowanym na co dzień płynem powinna być woda. Jeśli maluch lubi wypić kakao lub ciepłą herbatę, nie należy ich dosładzać. Od czasu do czasu można zastosować miód – nigdy nie wolno go jednak dodawać do gorących napojów. Wówczas straci swoje właściwości prozdrowotne. Ważna jest też jakość miodu. Dobrze jest wybierać tylko sprawdzone pasieki, które serwują wysokogatunkowe produkty.
Cukier jest wciąż składnikiem królującym w jadłospisie wielu osób. Dominuje jako dodatek do deserów, ukrywa się także w jogurtach a nawet produktach wędliniarskich! Warto więc uczyć dzieci bycia świadomym konsumentem, który unika niezdrowych składników w spożywanych produktach. Należy wystrzegać się: syropu glukozowo-fruktozowego, aspartamu i glukozy. Trzeba być czujnym także w kwestii sztucznych barwników, niezdrowego tłuszczu i konserwantów. Przykład idzie z góry, zatem cała rodzina powinna przestrzegać zasad świadomego i zdrowego odżywiania. Niewątpliwie, zakazywanie dzieciom spożywania słodyczy, bez oferowania im alternatywnych propozycji, może być dla nich trudne. Jeśli zatem w domowym menu nie ma miejsca na słodkie cukierki, chemiczne pianki oraz klasyczne, kolorowe żelki – warto znaleźć inne przysmaki i produkty warte spróbowania. Można też wytwarzać zdrowe słodycze samodzielnie, angażując w to także dzieci.