Wspieranie odporności u dzieci

Wspieranie odporności u dzieci

Dieta na odporność u dzieci ma ogromne znaczenie. Dzieje się tak dlatego, że niektóre produkty mogą działać pro- a inne przeciwzapalnie. W ten sposób poprzez dobór odpowiednich składników jesteśmy w stanie wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego u dziecka, zapobiegając infekcjom lub przyspieszając proces leczenia i powrotu do sił. Pojawia się więc pytanie, jak dbać o odporność u najmłodszych, by jak najrzadziej zmagały się z chorobami?

Dieta przeciwzapalna

Nie od dziś wiadomo, że to, co spożywamy ma ogromny wpływ na kondycję organizmu i samopoczucie. Okazuje się jednak, że jadłospis powiązany jest także ze stanami zapalnymi w organizmie. Dieta przeciwzapalna pozwala zwalczać infekcje i przyspiesza regenerację organizmu. Dlatego też bardzo istotny jest jadłospis zróżnicowany, obfitujący w owoce, warzywa, produkty ziarniste, orzechy oraz kiszonki.

Niewątpliwie, świadomość roli zdrowego żywienia pozwala na wprowadzenie dobrze zbilansowanego menu do codziennej rutyny. W sezonie zwiększonej zachorowalności na różne poważne infekcje niezbędna jest dieta przeciwzapalna. Co jeść i jak wspierać układ immunologiczny dziecka, podając mu różne zdrowe produkty?

Naturalne produkty wspierające odporność dzieci

Zróżnicowana dieta zawiera warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiednią ilość białka (w tym pochodzenia roślinnego) oraz błonnik pokarmowy, który przyspiesza procesy trawienne. Bez wątpienia, chcąc zadbać o jakość przyrządzanych posiłków., warto zrezygnować z cukru i polepszaczy smaku, zaś smażone dania zamienić na gotowane na parze lub pieczone.

Dziecko od początku rozszerzania diety powinno smakować różnych produktów, by oswajać się z różnorodnością. Im szybciej pozna cukier (zarówno ten ukryty w wysoko przetworzonych, sklepowych przekąskach, jak również dodawany przez nas do napojów i deserów), tym trudniej będzie mu zachwycić się smakiem kiszonek, surowych warzyw lub jogurtów naturalnych. Warto zatem dbać o jakość żywienia od pierwszych chwil podawania pokarmów stałych.

Oprócz codziennie spożywanej porcji warzyw i owoców istnieje wiele innych składników, które dodatkowo powinny wspierać odporność dziecka.

Składniki, które wspierają walkę z chorobami i zapobiegają infekcjom:

  • Olej z czarnuszki – tłoczony na zimno, nierafinowany oraz nieoczyszczony, jest bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jest uznawany za nutraceutyk, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i jest zalecany w diecie przeciwpasożytniczej. Wykazuje również wpływ na odporność organizmu, przyspiesza walkę z infekcjami, łagodzi przebieg kaszlu astmatycznego i stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • Syrop z malin – stanowi źródło mikroelementów i antyoksydantów oraz witamin A, C oraz B,
  • Sok z jagody kamczackiej – znajduje się na liście superfoods. Wspiera w walce z infekcjami, stanowi też ogromne bogactwo polifenoli i przeciwutleniaczy. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Jagoda kamczacka słynie z najwyższej zawartości witamin oraz antocyjanów wśród wszystkich owoców.
  • Olej z pestek dyni – cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym wielonienasyconych),
  • Miód – zawiera kwas foliowy, biotynę, fosfor, potas, żelazo oraz wapń i magnez, a także jest źródłem witamin z grupy B. Doskonale sprawdza się jako jeden ze składników rozmaitych mikstur prozdrowotnych w sezonie zimowym. Nie należy jednak dodawać go do gorących napojów, gdyż traci wówczas swoje właściwości.
  • Ocet jabłkowy – to niezwykle cenny składnik mikstury nazywanej oxymelem. W occie zamarynowane są: czosnek, imbir, cebula, chrzan i chilli, dodawać można do nich również miód. To naturalny antybiotyk, który doskonale sprawdza się w sytuacji, gdy dziecko czuje ból gardła lub zaczyna się infekcja. Oxymel może być również przyjmowany profilaktycznie, jako wzmocnienie odporności.
  • Zakwas z buraków – warto wprowadzić do codziennej rutyny zakwas z buraków. Wspiera on odporność i stanowi bogactwo żelaza, cynku, miedzi, potasu i wapnia, a także witamin C, E oraz B6.
  • Kiszonki – spożywanie ogórków i kapusty kiszonej działa zbawiennie na funkcjonowanie układu trawiennego i florę bakteryjną jelit. Wspiera również organizm w walce z infekcjami, poprawia apetyt i działa przeciwpasożytniczo oraz przeciwgrzybiczo.
  • Orzechy – mają wysoką zawartość witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, są także bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspierają układ immunologiczny, suplementują w naturalny sposób niedobory magnezu.

Odporność u dzieci – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Niezwykle ważne jest, by dbać o zdrowe rytuały i konsekwentnie wprowadzać je do codzienności. Warto, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę i inne sezonowe infekcje, podawać codziennie olej z czarnuszki.

Wart również zrezygnować z cukru w diecie, często podawać wodę do picia i pilnować, by w jadłospisie królowało dużo warzyw. Pamiętajmy też o zdrowym wypoczynku i higienie snu dziecka. Zregenerowany i dobrze odżywiony organizm ma siłę, by się bronić o każdej porze roku!