Przepisy na zupy dla maluchów

Przepisy na zupy dla maluchów

Rozszerzanie diety dziecka to ważny etap w jego rozwoju. Maluch poznaje nowe smaki i uczy się jeść określone konsystencje. Czy zatem gotować czy kupować? Przepisy na zupy dla maluchów są często źródłem wielu wątpliwości. Rodzic zastanawia się, z jakich produktów korzystać, których składników unikać oraz czy można solić potrawy dla dziecka?

Rozszerzanie diety dziecka – czy warto podawać sklepowe słoiczki?

Kiedy maluch potrafi już samodzielnie usiąść i jest bardzo zainteresowany jedzeniem, które trafia na talerze domowników, może rozpocząć swoją przygodę ze spożywaniem pokarmów stałych. Bez wątpienia, warto serwować maluchowi różne produkty stopniowo, by obserwować reakcję jego organizmu. W trakcie rozszerzania diety jednymi z częściej serwowanych potraw są zupy. Stanowią one cenne źródło witamin i substancji odżywczych ze względu na zawartość warzyw. W sieci można znaleźć gotowe przepisy na zupki dla rocznego dziecka, które działają sycąco i są smaczne.

Sklepowe półki zachęcają gotowymi potrawami dla dzieci w słoiczkach. Obiadki i deserki oraz zupy w formie musu mają liczne oznaczenia o certyfikowanych składnikach. Czy warto zatem gotować posiłki dla dziecka, czy lepiej jest podawać mu gotowe produkty?

W rozszerzaniu diety oprócz wartości kalorycznych ważna jest także samodzielność malca, który doświadcza nowych rzeczy i sam zjada to, co podają mu opiekunowie. Dlatego też im bardziej interesujące są posiłki, tym chętniej dziecko po nie sięga. Zmiksowane, kremowe konsystencje mogą być podawane od czasu do czasu, ale nie mogą stanowić podstawy diety. Posiłek jest nie tylko czasem zaspokajania głodu, ale też źródłem wrażeń sensorycznych. Nie ulega wątpliwości, że jeśli dziecko poznaje tylko jeden rodzaj konsystencji, może mu brakować doznań płynących ze spożywania chrupkich, lepkich, gęstych, rzadkich i śliskich składników. Każde danie staje się pretekstem do odkrycia czegoś zaskakującego.

Przepisy na zupy dla maluchów

Jakie zupy dla małych dzieci są najzdrowsze? Warto unikać ostrych przypraw i soli. Często dorosłym wydaje się, że tak przygotowane potrawy są bez smaku. Dzieje się tak dlatego, że przez lata spożywania soli kubki smakowe przyzwyczaiły się do niej. Dziecko, które dotychczas spożywało wyłącznie mleko, dopiero odkrywa nowe smaki i aromaty, zatem każde warzywo jest dla jego podniebienia ciekawym doświadczeniem.

Nasze najlepsze przykłady na zupy dla maluchów:

  • Pomidorową,
  • Dyniową,
  • Barszcz,
  • Jarzynową,
  • Krupnik,
  • Brokułową.

To tylko kilka propozycji. Każda zupa może być przyrządzona na różne sposoby. W przypadku zup mięsnych dobrze jest gotować wywar na ekologicznym mięsie bez kości, pochodzącym z pewnego źródła. Gotując zupę wegetariańską można wzbogacić smak bulionu dodając oliwę z oliwek.

Czy można gotować zupy krem dla dzieci? Jak najbardziej. Jeśli nie stanowią one codziennej rutyny, będą ciekawym urozmaiceniem i sycącym daniem. Zupa dyniowa sprawdzi się w tej roli doskonale. Warto wówczas gotować gęstszą zupę, by ułatwić maluchowi proces spożycia, jeśli ma używać łyżeczki. Dobrym rozwiązaniem jest także przelanie posiłku do kubeczka. Ponadto do gotowej zupy krem można dodać także olej z pestek dyni (nie należy go jednak gotować, więc można skropić nim potrawę nałożoną już do miski).  

Gotując zupy dla dzieci rodzice mają do dyspozycji cały wachlarz możliwości. Chcąc szykować zdrowe posiłki dla dziecka należy jednak trzymać się wytycznych i unikać składników zabronionych. W diecie maluchów niedozwolone są:

  • Grzyby leśne,
  • Surowe mięso,
  • Surowe jaja,
  • Mięso i ryby w formie wędzonej,
  • Miód,
  • Sól,
  • Cukier.

Produkty takie jak ser żółty oraz kiszonki mogą być serwowane w niewielkich ilościach – okazjonalnie. Przyrządzając zatem zdrowe zupy opiekunowie mogą wybierać mnóstwo warzyw, eksperymentując ze smakiem i aromatem dań.

Czy dziecko musi jeść zupy?

Na początku rozszerzania diety rzadka konsystencja jest problematyczna w serwowaniu. Warto, by maluch samodzielnie uczył się jeść już od pierwszych chwil podawania mu pokarmów stałych. Dlatego też zupa dla malucha może być przyrządzana na kilka sposobów. Do miseczki trafiają całe warzywa, które dziecko bierze do ręki, bulion natomiast znajduje się w kubeczku albo bidonie. Zupa dla dziecka podana w taki sposób staje się znacznie bardziej atrakcyjna. Pod postacią papki straciłaby walory smakowe i nie wyglądałaby też zachęcająco.

Pierwsze zupy dla dziecka są niezwykle proste w przygotowaniu. Mogą składać się z kilku składników i być przyrządzane w wersji wegetariańskiej i mięsnej. Wystarczą ziemniaki, marchewka i brokuły oraz bulion do popicia. Jeśli rodzicom zależy na gotowaniu zupy dla dziecka z użyciem wyłącznie ekologicznych warzyw, mogą to z powodzeniem zrealizować kupując składniki od sprawdzonych dostawców, którzy bardzo często dowożą warzywa prosto ze swojego gospodarstwa pod dom klienta. Jeśli zatem opiekunowie chcą podawać maluchowi żywność bio, wcale nie muszą sięgać tylko po słoiczki oznaczone taką etykietą.